https://healthyaging.nu/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Hälsohjuletikoner.jpg

Hälsohjulet, se över balansen i livet

Mitt hälsohjul består av sex delar: sömn, relationer, stress, kost & näring, träning, arbete.
Balans mellan de olika delarna skapar förutsättningar för ett friskt åldrande. För att förstå bilden, skattar du ditt nuläge genom att dra ett streck i varje tårtbit där du bedömer att du befinner dig just nu. T.ex hur nöjd är du med dina relationer? 30 %. Dra ett streck c a 1/3 från mitten. Ju längre ut mot ytterkanten du kommer, desto nöjdare är du. Ett hälsohjul kan aldrig "rulla" bra med väldigt olika balans i varje del, det blir som att leva "med punktering".

Allt förbättringsarbete börjar med att välja ut och fokusera på något område i hälsohjulet, det som är mest angeläget. Var inte orolig för att välja fel och ta några steg i taget. Alla förbättringar i stort och smått kommer påverka alla de andra delarna också i hälsohjulet. För ett ännu bättre resultat är det skönt att ha någon att bolla med, särskilt när det tar emot i processen eller när du behöver svar på frågor. Kontakta mig för offert.

De olika delarna

Sömn

Fler och fler får problem med sömnen och upplever sig inte ha tid att sova. Elektriskt ljus gör att vi kan välja när vi ska vara vakna och när vi ska sova. Din sömnkvalitet påverkar hur du fungerar under dagen inklusive aptitregleringen. Likaså påverkar dagens aktiviteter hur bra din sömn blir på natten. Ingen sover gott genom att sitta stilla för mycket inomhus utan aktivitet. Dagsljuset på dagen hjälper kroppen skapa sömnhormonet melatonin till kvällen, men ögat behöver se skillnad på dag och natt för att processen ska kunna fungera. Jag samarbetar med en sömncoach för mer avancerade utredningar.

Relationer

Goda relationer och kärlek ger oss oanade krafter, dåliga relationer bryter ner oss och kan göra oss riktigt sjuka. Relationer har vi överallt, både privat och på arbetet. Med mer kunskap om hur du kommunicerar och hur du uppfattas av andra, blir det lättare att arbeta i grupp och att få familjelivet att vara harmoniskt över tid. Jag är utbildad beteendevetare och kan hjälpa dig vidare.

Stress

Man blir överviktig av stress. Den extra energin som stresshormonerna skapar och du inte gör av med genom att ”fly för ditt liv”, de sätter sig helt enkelt runt midjan eller på andra ställen på kroppen beroende på hur din kropp lagrar in hormonellt. Det spelar ingen roll att du tränar regelbundet och försöker äta nyttigt. Stressen kommer förstöra dina intentioner ändå och ställa till oreda i alla organ. Det är dags för ett effektivt självledarskap, oerhört viktigt för ett friskt åldrande.

Kost & Näring

När vi åldras ändras ämnesomsättningen, den sjunker. Ingen kan fortsätta äta samma mängd mat som när man var 20. Anledningen är att muskelmassan sjunker för varje år. Mer muskler behöver mer bränsle. Mindre mängd muskelmassa, mindre bränsle. Dessutom är det hög tid nu att besluta VAD du stoppar i munnen. Kroppen kan vara ganska förlåtande de första 30-35 åren men därefter behöver man ofta arbeta mer med sin förebyggande hälsovård för att hålla energin på topp. Olika mat ger olika signaler till kroppen och du behöver rätt byggstenar för att bygga hormoner och signalsubstanser.

Träning

Att sitta still framför en dator hela dagarna är lika farligt som att röka. Det räcker tyvärr inte med att gå till gymet 2 ggr/vecka, att röra kroppen måste ske dagligen. All träning som blir av är bra träning. Det finns enkla sätt att ändra på stillasittandet eller så gör du större åtgärder. Det viktiga är att du inte sitter dig igenom arbetsveckorna.

Arbete

Med alla timmar vi tillbringar på arbetet så är det väldigt viktigt att du trivs med det du gör. Många av oss behöver byta yrkesområde flera gånger i livet vilket kräver anpassningsförmåga och viljan att lära nytt. Ibland kan en uppsägning eller annan förändring vara början till något nytt positivt, men också behov av samtalsstöd under processen. Jag är utbildad beteendevetare och ICC coach. Hör av dig så pratar vi igenom din situation.